ŞEMSA POZCU ORGANİK ÇİFTLİĞİ

‘Doğal Tarım’ ve ‘Doğal Yaşam’ ideolojisini gerçekleştirmek amacıyla 2008 yılında Mersin’e 20 km uzaklıkta Çevlik köyünde kurulan bu çiftlik organik tarım ürünleri üretiyor.

 ‘Doğal Tarım’ ve ‘Doğal Yaşam’ için kurulan Şemsa Pozcu Organik Çiftliği, tarımsal üretim, ekolojik turizm ve türlü etkinliklerle pek çok değer üretiyor. Bizlerde bu çiftliğin hikayesini ve çalışmalarını merak ettik. Genel Koordinatör Sayın Betül Uysal ile yaptığımız keyifli röportajı sizlere sunuyoruz…

Betül Hanım, Şemsa Pozcu Çiftliği’nin kuruluş hikayesini anlatır mısınız?

Şemsa Pozcu Organik, “Doğal Tarım, Doğal Yaşam” ideolojisinin gerçekleşmesi amacıyla hayata geçmiş bir organik tarım çiftliğidir. Bu amaç için, çevrenin olumsuz etkilerinden uzak, kirlenmemiş yer arayışıyla, Toros Dağları’nda, orman içerisinde bir arazi ile işe başladık. Amacımız “insanların şehrin stres ve olumsuz etkilerinden uzak, hem sağlıklı yaşaması hem de sağlıklı beslenmesi” derken, buna kültürel etkinlikler de eklenince,  çok zengin ve herkesin kolayca içine aldığı bir yaşam alanı yaratmış olduk.

Şemsa Pozcu Çiftliği’ni bizlere anlatır mısınız? Kaç dönüm, içerisinde neler var? Hangi ürünler üretiliyor? Hangi faaliyetler gerçekleştiriliyor?

 Çiftliğimiz, Mersin merkeze 20 km uzaklıkta, Toros Dağları’nda 400 mt yükseklikte, Çevlik köyü yakınlarında, tamamen ormanla çevrili bir alanda kurulmuştur.

 34 dönüm olan çiftliğimizde, organik üretim yaptığımız nar, şeftali, limon, elma, kapari ve stevia ile yine kendi narlarımızdan ürettiğimiz nar ekşisi dışında, ayrıca eko turizme yönelik çalışmalar da yapılmaktadır. Bu amaçla, tefrişleriyle birlikte, doğal hayata ve bitki örtüsüne uyumlu, 20 yatak kapasiteli, bir tanesi yarış atları için yapılırken, özellikleri korunarak yarıyolda misafirhaneye dönüştürülen, 2 ayrı taş ev inşa edilmiştir.

 Çiftliğimiz, organik tarım ve eko turizmi dışında, çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır; yoga, Tai Chi Chuan gibi meditatif uygulamalar, izci kampları, toprak ve doğayla barışık her türlü etkinliğe kucak açmıştır. Ayrıca, Felsefe, Sinema, Edebiyat ve Sanat gibi kültürel etkinliklere de sponsorluk ve ev sahipliği yapmaktadır.

semsa-pozcu-organik-ciftlik-4
semsa-pozcu-organik-ciftlik-4

Ürünleriniz tamamen organik mi? Bu konuda hangi sertifikalara sahipsiniz?

 Çiftliğimizde, Tarım Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Sertifikasyon Kuruluşu ve Tarım Bakanlığı denetimlerine tabi olarak tamamen organik üretim yapılmaktadır. Düzenli olarak yaprak ve toprak analizleri yapıldığı gibi ayrıca her ürün “Organik Tarım Yönetmeliği” çerçevesinde ilgili kuruluşlardan analizlerle “organik ürün” olarak sertifikalandırılmaktadır.

 Ayrıca, yasa gereği hem Tarım Bakanlığı’nca hem de yetkilendirilmiş Sertifika Kuruluşunca denetlenmeyen ve ürünleri analiz edilerek gerekli şartları sağlayamayan hiçbir firma organik kelimesini kullanamaz.

Ülkemizde organik tarım ve organik çiftlik konusunda son zamanlarda artan bir merak var. Bu konuda neler söylersiniz?

 Şemsa Pozcu Organik olarak, Türkiye’de organik tarım bilincinin yerleşmesi esas amacımız. İnsanların, sağlık açısından, GDO’lu ve hormonlu diye bilinen, kimyasallarla desteklenmiş ürünlerden uzak durmaları gerekiyor. Tabii ki organik ürünlerin maliyetler açısından pahalı olması ve bunun tüketiciye yansıması nedeniyle, henüz tam olarak yaygınlaşamaması çok önemli bir sorun. Bu konuda zaman içinde Tarım Bakanlığı’nın maliyetleri aşağıya çekecek girişimlerde bulunması en büyük arzumuz.

 En büyük sıkıntılarımızdan biri de halkın doğal ve organik arasındaki farkı bilememesi. Ne yazık ki bir üründe, çevre faktörü, toprağın yapısı gibi etkiler göz ardı edilerek, sadece kimyasal kullanmamak doğal olması için yeterli sayılabiliyor. Oysa ki organik tarım yaptığınız alanda ise egsoz, hava kirliliği, sinek- böcek ilacı gibi tüm olumsuz çevre faktörlerinden korunmuş olmanız, örneğin; yanınızdaki tarlada kullanılan sinek-böcek ilacının rüzgarla bulaşma ihtimalini bile düşünmeniz gerekiyor.

 Bu konuda en çok karşılaştığımız yanlış ise nar ekşisi ile karşımıza çıkıyor. Tüketici, herhangi bir yerden aldığı nardan kendisi nar ekşisi yaptığında, bunu organik olarak adlandırıyor ki bu tamamen yanlış. Bu esasında sadece doğal yapım nar ekşisi olur. Narın nerede nasıl yetiştiği önemli. Nar ekşisi yaptığınız nar yetiştirilirken kimyasal kullanılmışsa nar ekşisinin doğal olmasının hiçbir önemi kalmıyor. Ancak bu konuda, bilinçli tüketicilerin gün geçtikçe arttığını görüyoruz. Şemsa Pozcu Organik olarak, “Sağlık = Organik” sloganıyla, gerek katıldığımız fuarlarda gerek sempozyumlarda halkı aydınlatmaya çalışıyoruz.

organik-nar-2
organik-nar-2

Yetiştirdiğiniz ürünlerinizi tüketiciler nasıl alabilirler ? Nasıl bir süreç işliyor?

 Organik ürün pazarlaması en fazla zorlandığımız konu olup, bu iş için sadece sayıca yeterli olmayan organik pazarlar var. Organik ürün yetiştirmek ve üretmek maliyetler açısından oldukça pahalı. Normal tarımda kullanılan ilaçlar, gübreler ve kimyasalların kullanımı kesinlikle yasak. Herhangi bir hastalığa karşı bile kullanabileceklerimiz sınırlı. Sadece organik hayvan gübresi ve toprak yapısını düzenleyecek (toprağın kendisinde zaten var olan ya da olması gereken) organik elementleri kullanabiliyoruz. Bu da risk faktörünü oldukça arttırıyor. Ayrıca yapılan denetimlerin ve sürekli yapılan analizlerin maliyetleri de üretim maliyetlerini arttırıyor.

Bununla birlikte ayrıca biz üreticilerden ürünü alanların düşük fiyatla alıp fahiş fiyatla satması nedeniyle, (örneğin kilosunu 1 TL ye aldıkları narın yarım kilosunu 4.5 TL ye satmaları gibi) Şemsa Pozcu Organik internet aracılığıyla kendi sitesinden “üreticiden tüketiciye” sloganıyla doğrudan satış yapmaktadır. Tüketiciler, semsapozcuorganik.com sitesinden ürünlerimizi sipariş edince, ilk iş gününde kargoya vererek kendilerine ulaştırıyoruz.

Kısa ve uzun vadede hedefleriniz nelerdir?

Şemsa Pozcu Organik olarak kısa ve uzun vadede tek hedefimiz; her anlamda temiz bir dünyaya erişme amacıdır.

Röportaj : Hayal Senem Sayan