LİMON

Limon (Citrus  Limon); Sedefotugiller ( Turunçgiller ) familyasından, yıl boyunca büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen, uçucu yağ taşıyan küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. “Ekşi Portakal” olarak da bilinen Citrus Aurantium ile “ağaç kavunu” olarak bilinen Citrus Medica’ nın çaprazlanması ile elde edilen doğal hibrit olarak kabul edilen bir türdür. Ağaç boyu genellikle 3-6 metre civarındadır ancak 10 metreye kadar büyüyebilir.

Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Gövde ve dallarının kabuğu koyu gridir. Almaşık dizili, elips biçimli iri yaprakları; açık parlak yeşil renkli, derimsi dokulu ve sivri uçludur. Bazı Limon ağacı türlerinde, yaprak koltuklarında sivri dikenler bulunur. İlkbahar aylarında açan hoş kokulu, dışı pembemsi ve içi beyaz renkli çiçekleri ya tek tek ya da birkaçı bir arada bulunur. “Yediveren” limon türleri ise neredeyse bütün yıl çiçek açar ve meyve vermeye devam eder. Meyve çiçeklerin altında büyür. Sağlıklıı bir limon ağacında çiçekler ve meyveler aynı zamanda bulunur.

Anayurdu kesin olarak bilinmemekle birlikte, ilk yetiştirilmeye başlanan yerlerin Güney Hindistan, Burma ve Çin olduğu tahmin edilmektedir. M.S. 1.yy. da Roma İmparatorluğu döneminde İspanya ile Sicilya’ya getirilmiş, M.S. 7.yy.da Ortadoğu’da tarımı yapılır hale gelmiş, 11. ve 16.yy arasındaki dönemde de Avrupa’ya girmiş ve neredeyse bütün Akdeniz havzasında yetiştirilir hale gelmiştir. 1493’de Kristof Kolomb  Amerika’yı fethedince pek çok narenciye türü gibi limonda bu kıtaya getirilmiş ve Amerika kıtasının çoğunda yetiştirilir hale gelmiştir.

Limonun kendisinde, suyunda ve kabuğunda içerdiği  farklı tutarlardaki kimyasalların,  insan sağlığı ve vücuduna faydalı olduğu kanıtlanmıştır.

Limona koku ve tadını veren ve kabuğunda bulunan Terpene (Hidrokarbon) olarak adlandırılan D-Limone nin; özellikle başta kolon, prostat, göğüs, akciğer ve pankreas kanseri olmak üzere 12 kanser türüne karşı, hücrenin temel genetik bileşeni olan DNA tahriplerini onarıcı etkisi nedeni ile kanserden koruyucu etkisi olduğu ve tümör gelişimini engellediği saptanmıştır.

Anti-mikrobiyal özelliği nedeniyle enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

Yüksek tansiyonda da etkilidir. Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur, iyi kolesterolü artırır. Kalp damar tıkanıklıklarında faydalıdır.

Bileşiminde yüksek miktarlarda antioksidan maddeler de mevcuttur. Güçlü antioksidan özelliği de kanserden ve kronik hastalıklardan koruyucu etkisine katkı sağlar. Antioksidan özellikli C vitamini kaynağı olan limon, vücuttaki serbest radikal seviyesinin yükselterek, bu seviyenin yükselmesini engelleyen ve vücuttan serbest radikalleri uzaklaştıran başlıca besinlerden biridir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Daha çok yaşlılarda görülen İskorbüt hastalığı tedavisinde etkilidir.

Yanık, kesik ve çeşitli cilt hastalıklarına bağlı cilt yaralarının iyileşme sürecini kısaltır.

Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.

İçerdiği doğal C Vitamini(Asorbik Asit) insan sağlığı için gereklidir. 100 mililitre limon suyu yaklaşık olarak 50 miligram C Vitamini (tavsiye edilen günlük değerin % 55’i) ve 5 gram sitrik asit içerir. pH değeri 2 ile 3 arasındadır. Limon suyunda ayrıca organik nitelikli sitrik asit, pektin ve şekerler de bulunur.

Ancak aşırı limon tüketiminde; mide ekşimesi (bu nedenle reflü ve ülser hastalığı olanlara önerilmez), diş minelerinde zarar, aşırı idrar nedeniyle su kaybı gibi yan etkileri vardır.

Türkiye, yıllık yaklaşık 800.000 ton üretimle, dünyada limon üretiminde ilk 10 ülke içindedir.

Çiftliğimizde dikenli limon türü üretilmektedir.

ÜRÜN BİLGİSİ

Tarih: 06 Kasım, 2019
Yer: Mersin
Website: semsapozcuorganik.com
Location: Turkey
Dönüm: 1000
Üretici: SemsaPozcu